Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

IX Международна научна конференция "Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа"

IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция IX Международна научна конференция

     По повод 10-ата годишнина от създаването на Институт „Конфуций“ във ВТУ на 14 октомври 2022 г. бе тържествено открита и 9-ата международна научна конференция на тема „Дипломатически, икономически и културни отношения между Китай и страните от Централна и Източна Европа“. Десетки представители на държавни и образователни институции и звена дойдоха лично да поздравят ръководството и екипа на Института или изказаха благопожеланията си в поздравителни адреси, сред които бяха: Президентството на Република България, Министерството на образованието и науката на Р България, Национален браншови синдикат – „Висше образование и наука“ – КНСБ, Посолството на КНР в България; Китайската международна образователна фондация, Община Велико Търново, Община Търговище, Община Бургас и др., както и Китайския университет по геонауки (Ухан), Югозападният университет, Шуменският университет, Институт „Конфуций“ в София и др. Целта на форума е да се дискутира текущото състояние и перспективите за развитие на политическата, икономическата, културната и други области на сътрудничество и обмен между Китай и страните от ЦИЕ в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ и рамката за регионално сътрудничество „17+1“; да се насърчи образователният и културен обмен между Китай и страните от ЦИЕ, особено България, и да се засили обменът и сътрудничеството между китайски и български учени. На конференцията бяха представени десетки доклади от изследователи от различни университети и образователни институции в Китай, България и Малайзия. В рамките на двудневния форум над 30 експерти и учени споделиха резултатите от последните си изследвания, а повече от 100 души взеха участие в задълбочени дискусии по засегнатите теми.

     На церемонията по откриването на мероприятието зам.-кметът на гр. Велико Търново – г-н Нейко Генчев връчи на ИК във ВТУ „Старопрестолна грамота“ и „Златна перпера на Цар Иван Асен II“ от името на Общинската управа в знак на признание за заслугите на Института и неговата значима роля в образователната сфера, в културния и обществен живот на Велико Търново и културния обмен между Китай и България.