Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Публична лекция на проф. д-р Бора Беливанова

Публична лекция на проф. д-р Бора Беливанова

     На 22.05.2018 г. по покана на Институт „Конфуций“ във ВТУ публична лекция на тема:  Красотата в творбите на поети и писатели от древна Азия изнесе проф. д-р Бора Беливанова. След лекцията професор Беливанова бе удостоена с почетен плакет за особен принос в развитието на китаистиката във Великотърновския университет и дейността на Институт "Конфуций".

     Проф. д-р Бора Беливанова е един от най-видните китаисти в България. От 1966 г. е редовен преподавател по китайски език, от 1980 г. – доцент, а от 1994 г. – професор по китайска литература. В периода от 1990–1992 г. е била лектор по български език в Пекинския университет за чужди езици, а от 2002 г. преподава китайски език във Великотърновския унверситет „Св. св. Кирил и Методий“. Публикувала е научни статии в руски, полски, немски, чешки и др. издания и е автор на учебници, помагала и христоматии. Известен български преводач на произведения от старата, средновековната и новата китайска литература, главен редактор на списание „Китай“ и сътрудник на Българска енциклопедия (китайска митология и литература). Научните ѝ постижения и приносите ѝ за развитието и разпространението на китайския език и култура в България нарежда проф. Беливанова на първите места сред най-уважаваните и почитани лектори-китаисти в страната ни.

     На този ден с почетни грамоти и награди бяха удостоени и студенти-четвъртокурсници от ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" за особен принос за развитието дейността на Институт "Конфуций” във ВТУ, които им бяха връчени лично от доайена на китаистиката в България – проф. д-р Бора Беливанова.