Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Отбелязване на китайската Нова година в гр. Велико търново

Отбелязване на китайската Нова година в гр. Велико търново Отбелязване на китайската Нова година в гр. Велико търново Отбелязване на китайската Нова година в гр. Велико търново Отбелязване на китайската Нова година в гр. Велико търново

     За поредна година китайската Нова година в старата столица бе отбелязана с грандиозен концерт. Организатори на събитието са Посолството на КНР в България, Община Велико Търново и Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.

     Новогодишната програмата започна с откриването на фотоизложба с 40 фотографии от Китай. Тя беше разположена във фоайето на МДТ „Константин Кисимов“. Посетителите имаха възможността да посетят и ателиета за китайски занаяти, където китайските преподаватели-доброволци към Институт „Конфуций“ във ВТУ демонстрираха традиционни изкуства като калиграфия, изрязване на хартия, направа на китайски възли и др. Гражданите на Търново се обличаха в традиционни одежди и се снимаха с различни китайски аксесоари.

     Акцент в програмата беше представянето на класическия китайски танц „Фън Мо“ в пет действия, пресъздаващи човешките емоции – любов, щастие, обида, тъга и др. Спектакълът е дело на група от 40 професионални танцьори от Пекинската танцова академия, където „Фън Мо“ се изучава през последните 60 години.