Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

СУ "Васил Левски" гр. Русе отпразнува Китайската нова година

СУ СУ СУ СУ СУ

На 5 февруари 2019 г. настъпи Китайската Нова година, а на 8.02.2019 г.  с любезното съдействие на Институт Конфуций гр.Велико Търново и Канев център, СУ “Васил Левски“ гр. Русе отбеляза събитието с приказен концерт и работилничка.  На празничната програма присъстваха много важни гости – доц. Д-р Искра Мандова – директор от българска страна на Институт „Конфуций“ към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, доц. Д-р Полина Цончева – р-л катедра Класически и източни езици и култури във ВТУ, Галин Ганчев – директор на СУ “Васил Левски”, Рени Стоянова – зам. дир. по УД на СУ “Васил Левски” и други. Въпреки че Пламен Стоилов, кмет на град Русе не можа да присъства на събитието, той изпрати поздравителен букет.

Всички гости имаха възможността да се докоснат до китайските култура и изкуство. Преди началото на празничната програма беше организирана китайска работилничка, която включваше китайски татуировки с къна, калиграфия, игри с клечки за хранене, изрязване на фигури от хария. Част от изложението също бяха и изработка на китайски възли, оцветяване на маски от „Пекински театър“, както и дегустация на автентична китайска кухня. Учениците в горен курс от СУ „Васил Левски“, изучаващи китайски език представиха на всички част от дейностите с които се занимават по време на своите занятия. Мероприятието бе уважено и от медиите, които интервюираха част от гостите на събитието и участниците в новогодишната програмата.

Гостите на събитието също така се насладиха на най-различни изпълнения по случай настъпването на „Годината на Глигана“. Учениците от СУ „Васил Левски“ представиха редица изпълнения като „Танцът на пауна“, песните „Любовта трябва да е откровена“ и „Изгубих си кърпичката“, тайчи с ветрила, презентация на тема „Как китайците празнуват Нова година“ и танц Жасмин“. Финалът на събитието бе поставен от великолепното представяне на „Танц на лъва“, който впечетли всички присъстващи.

Успешната празнична програмa по случай посрещането на „Годината на Глигана“, не само накара гражданите на град Русе да се почустват горди, но задълбчи приятелстките отношения между България и Китай и подобри взаимното разбирателство в културно отношение.