Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха

Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха Варна организира тъжество по случай китайската година на плъха

На 8 февруари, в деня на традиционния китайски празник на фенерите, бе отпразнувана и китайската Нова година на плъха в Гранд мол Варна. Организатор на на събитието бе Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет, а домакини бяха училищата от града, в които се изучава китайски език. В събитието участваха близо 300 ученици и граждани.

В своите приветствия доц. д-р Искра Мандова и проф. Дун Юенсин, директори на Институт Конфуций във ВТУ, разказаха как се отбелязва празника на фенерите и пожелаха здраве и благополучие на народите на България и Китай.

Ученици от  варненските училища с преподаване на китайски език СОУ “Св. Климент Охридски”, СУ “Димчо Дебелянов”, ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и IV ЕГ „Фр. Жолио-Кюри” изпълниха песен за китайската нова година, с която дадоха начало на празничната програма.

Представителите на варненския Ушу клуб „Шън Лун“ направиха демонстрация на Тайчи: тихи като тигър, ловки като дракон, спокойни като облак и бързи като светкавица, а учениците и учителите от клуб BDS представиха бойното изкуство Винг чун, което също се радва на голям интерес в гр. Варна.

На сцената излязоха и китайските преподаватели-доброволци от Институт „Конфуций“ във Великотърновския университет с музикални изпълнения на традиционните инструменти хулусъ и сюн, а красивото изпълнение на Пекинска опера накара публиката да затаи дъх.

Уъркшопите, организирани след културната програма включваха калиграфия, традиционна китайска живопис, чаена церемония, снимки с традиционно китайско облекло и други. Майка и син от България специално дойдоха на щанда за калиграфия с молба китайските преподаватели-доброволци да ги научат да пишат „Успех, Ухан!“, в израз на своята подкрепа към Китай, за да бъде преодоляна заплахата от новия китайски коронавирус. Целта за мероприятието бе гражданите и учениците на град Варна да се потопят дори и за малко в духа на китайската култура, да се насладят на прекрасната традиционна музика и да научат малко повече за големите празници около Новата година по лунния календар.