Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Тайдзицюен (тайчи)

Тайдзицюен (тайчи)

Институт "Конфуций" предлага целогодишни практики по тайчи (Чън стил). Тренировките се провеждат веднъж седмично, всеки вторник от 18:00 ч. във фоайето на Института. Записването в каб.106 В на Институт "Конфуций" или на имейл адрес: confucius.vt@gmail.com.

 

Такса: 50 лв. за 9 тренировки

Таксата се заплаща в касата на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (каб.402, Ректорат), в каб. 106 В на Институт „Конфуций“ или в клон на Банка „УниКредит“ по сметката на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ (IBAN: BG47UNCR70003124859656), основание за плащане: курс по тайчи, получател: Великотърновски университет "Св. св. Кирил и Методий" (ВТУ). Квитанцията или вносната бележка се представя в Институт „Конфуций“ или се изпраща сканирана на имейл: confucius.vt@gmail.com.

 

Китайските бойни изкуства се славят с разнообразието от форми и стилове, сред които изпъква този, познат ни под името тайчи (или още: тайдзичюен/тайдзицюен). Тайчи е вътрешен стил бойно изкуство, което разчита първо на овладяването на правилното дишане, отпускането на тялото и мисълта и насочването на енергията по време на движенията. Има пет основни стила в тайчи – Чън, Ян, У, Уу и Сун. Първи е развит Чън стилът, на базата на който се градят и останалите четири. В Чън тайчи бавните и меки движения се редуват с бързи и експлозивни удари, а високите позиции се следват от ниски, което създава впечатление за елегантност и грация, в сърцевината на които се крие голяма сила. Наред със сабята и копието, мечът, който е считан за едно от най-красивите и същевременно едно от най-трудните за овладяване оръжия, също е част от бойните хореографии в Чън тайчи. Формите с оръжия също се характеризират с контраст между бързина и плавност, мекота и експлозивност. Освен заради приложението си като бойно изкуствo все повече хора са привлечени от тайчи и заради благотворното му влияние върху здравето и благосъстоянието на човек.