Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Гледаме китайски филми за посрещането на годината на Земния Глиган

Гледаме китайски филми за посрещането на годината на Земния Глиган
 
 
За втора поредна година жителите и гостите на Бургас имат възможност да съпреживеят най-големия китайски празник. Годината на Земния глиган, която настъпи днес, ще бъде подобаващо отбелязана с поредица от събития, сред които превръщащите се в традиция "Дни на китайското кино", откриване на две изложби и тематичен уъркшоп. Старт на събитията даде фото изложбата "Радост за света. Честита Китайска Нова Година". 

"Фотографиите представят 60 специални моменти от празнуването на Китайската Нова година през петте континента. Хора по целия свят са заснели своите емоции. С тази изложба се цели да се поздрави целия свят от името на Китай", разказа Илияна Драганова от общинския отдел Култура. 

Съвместно с изложбата започнаха и Дните на китайското кино с лекция на специалния гост на събитието - доц. д-р Андроника Мàртонова от сектор "Екранни изкуства" на Института за изследване на изкуствата при БАН. 

"Това което най-силно отличава китайското кино е начинът, по който те разказват историята. Тя често е свързана с техните традиции, историческите събития. Това са истории, които се отличават и с естетика, дълбоко традиционна. Те имат умението да съчетават комерсиално с арт кино", разказва Андроника Мàртонова. 

„Кралят на маймуните: Завръщане на героя“, „Цвят на жасмин“, „Голямата риба и златната ябълка“ и „Вечна любов“ са филмите, които предстои да видим до края на седмицата. Прожекциите са от 18 часа в Зала Петя Дубарова на морското казино.