Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Малчуганите от детска градина “Соня” посрещнаха Китайската нова година

С много емоции и бурни възгласи малчуганите от детска градина “Соня” във В. Търново посрещнаха Китайската нова година, която настъпи в нощта на 4 срещу 5 февруари. Това е единственото детско заведение в старата столица, в което от три години се изучава китайски език. “Всички родители, които имат желание, могат да запишат децата си. Към настоящия момент се обучават 22 деца от различни възрасти. За първи път имаме и първа група, които са най-малките, но е важно, че имат желание”, обясни директорът на детската градина д-р Жаклин Харалампиева-Павлова. Тя не пропусна да благодари на Институт “Конфуций” и на доброволците от Китай, които с огромно търпение обучават децата.
Децата представиха две песнички на китайски – “Честита Нова година” и “Дядо ряпа вади”. Празникът продължи с Танца на лъва, който беше изпълнен майсторски от второкурсници по приложна лингвистика във ВТУ. Атрактивният жълт костюм, в който бяха облечени двама от студентите, е закупен от далечен Китай.
“Сред нас са и китайските преподавателки – доброволки, които ще покажат на децата древни китайски занаяти. Ще ги научат как да режат хартия, как да връзват възли от червени конци за здраве и късмет, как да пишат калиграфски. Приготвили сме им и изненада – традиционни китайски ястия бао дзъ и дзау дзъ. Това са най-традиционните специалитети, които китайците слагат на празничната си трапеза. Едните представляват кръгли хлебчета с плънка от месо, приготвени на пара, а другите са пелмени. Те символизират затварянето на щастието в семейството”, обясни доц. Искра Мандова, директор на Института “Конфуций” към ВТУ “Св. св Кирил и Методий”.
Тя разказа, че китайците посрещат много по-пищно настъпването на тяхната година. Всичко е в червено. Милиони си разменят червени пликове с пари – за късмет и успех. Празникът е съпроводен от големи процесии и фойерверки. Така китайците смятат, че гонят злия демон, който бил толкова лош, че ядял децата и хората.
Китайската нова година, която започва от 5 февруари, ще премине под знака на глигана. В китайската култура дивото прасе е символ на богатството, затова през тази година можем да очакваме да преуспеем. От 5 февруари започват 15 дена чествания, които също са натоварени с традиции и символика. Най-важни са посещенията при семейството, което заема централно място в традициите. Има хора, които пътуват стотици и хиляди километри, за да се съберат с близките си за Новата година.
След традиционната семейна вечеря идва ред и на посещенията при приятели. Гостите получават като подарък кутии с бонбони и сладкиши, отново като знак за благоденствие и богатство. Табу е само гостуването на третия ден от новата лунарна година. Смята се, че тогава стават най-много спорове и караници. Затова на този ден се предпочитат посещенията на храмове или уединението в домашна обстановка.
Пикът на тържествата е на 19 февруари и ще бъде отбелязан с Фестивал на хартиените фенери. Наричан е още “Китайският Свети Валентин”, защото в древни времена е бил единственият ден, в който неомъжените китайки са можели да излязат свободно, да се порадват на фестивала и съответно да се запознаят с момчета. До ден днешен гледката на шарените хартиени фенери и игрите с тях е впечатляваща. Краят на празниците също се отбелязва с пиршество на трапезата.
И така до догодина, когато ще дойде Годината на железния плъх…
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

https://www.dnesbg.com/obshtestvo/maltchuganite-ot-detska-gradina-vsonyav-posreshtnaha-kitayskata-nova-godina.html?fbclid=IwAR0YsYgwvCKx_ytD-4LXOb8I6LUmt6LrDvvnK_1BH_H1BoYPdahmPPuXwfQ