Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г.

ден1 ден1 ден1 ден1 ден1 ден1 ден1 ден1 ден1 ден1 Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г. Национален кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“ 2022 г.

На 14 и 15 май 2022 г. Великотърновският университет бе домакин на националния кръг на международното състезание за студенти и ученици „Китайски езиков мост“. Състезанието бе организирано от Институт „Конфуций“ към ВТУ и отдел „Образование“ към Посолството на КНР у нас. 10-членно жури от Софийския и Великотърновския университет, заедно с директорите на Институтите „Конфуций“ във Велико Търново и София оценяваха знанията и уменията на участниците.

Празничното събитие започна с атрактивен „Танц на дракона“, изпълнен от студентите, след което продължи с приветствени слова на проф. Димитър Димитров, зам.-ректор по международната дейност на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ и зам.-кметът на Велико Търново Нейко Генчев. Специален гост на събитието бе посланикът на Китай у нас Н. Пр. Дун Сяодзюн, който връчи плакети на студентите от Великотърновския университет, които бяха удостоени със „Стипендията на посланика на КНР“ през настоящата академична учебна година за постижения в учебната дейност по изучаване на китайски език.

Състезанието се проведе в два дни. През първия ден знания и таланти, свързани с китайския език и култура, премериха учениците. Победителка при тях стана Кристина Иванова от 138-о средно училище за западни и източни езици „Проф. Васил Златарски“ – София. Състезанието при студентите продъжи на следващия ден, като първата награда бе присъдена на Йоана Борисова, студентка от трети курс, специалност „Приложна лингвистика“ във Великотърновския университет.

Двете победителки ще представят България на Mеждународното състезание в Китай и заедно с наградените на второ място получават и стипендии за обучение в Китай, осигурени от Китайското правителство и Китайския културен център в София.

Наградите на отличилите се ученици и студенти връчиха проф. д-р Ценка Иванова, декан на Филологическия факултет във ВТУ, и доц. д-р Антония Цанкова, ръководител на катедра „Китаистика“ в СУ „Св. Климент Охридски“.