Великотърновски университет
bg
cn
en
Меню

II Празник на източноазиатските култури

II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури II Празник на източноазиатските култури

     Вторият празник на източноазиатските култури се проведе на 19 и 20 май в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“ в историческата и духовна столица на България. Дейностите в рамките на Празника бяха насочени към популяризиране на отделни аспекти от трите азиатски култури – китайска, корейска и японска. Събитието се организира от катедра „Класически и източни езици и култури“ към Филологическия факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, съвместно с Община Велико Търново и бе открито официално от зам.-кмета г-жа Снежана Данева-Иванова и зам.-ректора на ВТУ – проф. Димитър Димитров. Приветствие към гостите и организаторите отправи г-н Ян Тиен, началник на отдел „Образование“ в Посолството на КНР у нас. „Този дух на инклузивност ще изиграе важна роля за подобряване на културния обмен на добри практики между страните и регионите, но също ще подпомогне за достигането на по-широк консенсус, който полага солидните основи на взаимно уважение, доверие и обучение“, каза в речта си той.

     Китайските студенти, които се обучават във Великотърновския университет се включиха активно в работилниците, заедно със своите колеги китаисти от България, и представиха калиграфия, връзване на възли за щастие, изрязване и сгъване на хартия. Това, което беше ново на този празник, беше гримът на дамите от династията Тан, който предизвика огромен интерес и стотици представителки на нежния пол се оставиха в ръцете на студентите да им изрисуват „хуадиен“ – декорация на челото между веждите.

     Гостите на празника имаха още възможността да се облекат с одежди от династия Хан и чипао, и да се снимат с китайски аксесоари – ветрила, чадъри, игли за коса и пр.

     На сцената частта с китайската култура включваше Танц на дракона, изпълнен от студенти от Великотърновския университет, чаена церемония, представена на китайски език от ученичката от 18 СУ „Уилям Гладстон“ в гр. София – Виктория Печева, демонстрация на Тайчи от преподавателката по бойни изкуства в Институт „Конфуций“ – Борислава Лечева, заедно с нейните ученици, песни и танци в изпълнение на китайски и български студенти и доброволци. Третокласничките от ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ във Велико Търново, които изучават китайски език още от 1 клас, облечени в традиционни китайски облекла, изпяха песента „Казвам ти „Благодаря“. Известният калиграф и преподавател по тайдзи чюен Силви Велев, също възпитаник на Великотърновския университет, представи изкуството на калиграфията и изписа идиома 心如止水, който означава, че човек трябва да отстоява твърдо това, в което вярва или буквално „сърцето му да е спокойно като водата“.

     Празникът уважи и Деканът на филологическия факултет – проф. Ценка Иванова, която дегустира китайски пелмени и получи калиграфски надпис с пожелание за здраве.